Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Permanente btw-verlaging voor particulieren, accijnzen vanaf 1 april

Gepost op 31/03/2023

2 minuten leestijd

Naar aanleiding van de energiecrisis besloot de federale regering om enkele maatregelen te treffen om jouw energiefactuur te verlichten.

Zo besloot ze de btw op gas-en elektriciteit tijdelijk te verlagen van 21% naar 6% en dat tot en met 31 maart 2023. Vanaf 1 april blijft de btw op gas-en elektriciteit 6% maar zullen accijnzen het verschil in btw compenseren. Voor professionele klanten geldt de permanente verlaging niet.

Btw of accijnzen?

De federale regering besliste om na een tijdelijke btw-verlaging de btw niet opnieuw te verhogen. Vanaf 1 april 2023 betaal je op je energiefactuur een btw-tarief van 6% én accijnzen. Accijnzen zijn een soort belasting die je betaalt op het verbruik van goederen, zoals het verbruik van energie. Deze vernieuwde accijnzen compenseren het verschil in btw (van 21% naar 6%).

Waarom opteert de overheid voor accijnzen?

De overheid verkiest accijnzen boven een btw-tarief van 21% omdat het meer flexibiliteit biedt. Wanneer de prijs voor energie € 100 bedraagt, dan betaal je € 21 btw. Stijgt de prijs naar € 200, dan betaal je € 42 btw. Dit systeem kent weinig souplesse: stijgen de energieprijzen, dan stijgt de btw mee. Met accijnzen kan je dat beter controleren. Wanneer de energieprijzen stijgen, kan de overheid direct ingrijpen door de accijnzen te laten dalen.

Welke impact heeft het accijnzensysteem op mijn energiefactuur?

Veel zal er niet veranderen voor jouw energiefactuur. Vanaf 1 april 2023 betaal je zowel het 6% btw-tarief als accijnzen. Het tarief van de accijnzen hangt af van de hoogte van de energieprijzen. Wanneer de energieprijzen een dalende trend vertonen, stijgen de accijnzen. De meeropbrengst die de overheid dan genereert, zal de overheid gebruiken wanneer de energieprijzen stijgen. Bij stijgende energieprijzen zullen de accijnzen die je moet betalen op jouw energiefactuur dus dalen. Met dit systeem wil de overheid de consument gerichter beschermen voor een te hoge energiefactuur.

Klik hier voor een overzicht van alle maatregelen die de overheid nam om jouw energiefactuur te verlichten.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter