Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Zonnepanelen: ook einde btw- verlaging voor recente woningen

Gepost op 26/09/2023

2 minuten leestijd

De vraag naar zonnepanelen piekt. Iedereen wil zijn installatie geplaatst én gekeurd hebben voor eind 2023. Daar komt nog bij dat de btw op zonnepanelen vanaf 2024 stijgt naar 21% voor woningen jonger dan 10 jaar.

Waarom terug een btw-tarief van 21%

In 2022 besloot de overheid om de btw op zonnepanelen van 21% naar 6% te verlagen voor recente woningen jonger dan 10 jaar. Voor woningen ouder dan 10 jaar was dat al het geval. De btw-verlaging geldt trouwens ook voor boilers en warmtepompen. Oorspronkelijk riep de regering deze maatregel in het leven om de prijzen te drukken. Want ze willen dat zoveel mogelijk gezinnen de overstap maken naar groene energie. Omdat zonnepanelen ook zonder btw-verlaging méér dan rendabel zijn, gaat de btw vanaf 1 januari 2024 terug naar 21%*.

Terug 21% en einde regionale voordelen

Vanaf 1 januari 2024 schrapt de federale overheid het verlaagd btw-tarief* voor zonnepanelen. Die maatregel komt bovenop de halvering van de premie in Vlaanderen.

Ook in het Waalse gewest vervalt een belangrijk voordeel. Wie voor het einde van 2023 zonnepanelen installeert, geniet nog tot 2030 van het voordeel van de terugdraaiende teller.

Maar ook zonder lager btw-tarief, premie of terugdraaiende teller blijven zonnepanelen een interessante investering. Je verdient je investering snel terug én zonnepanelen hebben een lange levensduur.

Nog niet overtuigd? Lees hier alle voordelen die zonnepanelen bieden!

 

*Woningen die ouder zijn dan 10 jaar, genieten wél nog van het btw-tarief aan 6%.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #