Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Zijn zonnepanelen nog interessant in 2023?

Gepost op 03/05/2023

3 minuten leestijd

De energiecrisis zorgde ervoor dat de prijzen van elektriciteit en aardgas fors stegen. Naast die crisis is er de laatste jaren een energietransitie aan de gang en gaan we alsmaar slimmer en zuiniger met energie om.

De plaatsing van zonnepanelen om zelf stroom op te wekken past volledig binnen die evolutie. Samen bouwen aan hernieuwbare energie is ondertussen de norm. Toch vragen consumenten en bedrijven zich vaak af of deze panelen nog een interessante investering zijn. Die foutieve perceptie willen we tegengaan met feiten en correcte argumenten.

Zonnepanelen zijn effectief rendabel

Zonnepanelen blijven een interessante investering en wel om deze redenen:

Minstens 20 jaar gemoedsrust

Na de aankoop van je zonnepaneleninstallatie heb je minstens 20 jaar geen zorgen. Dat betekent minstens 20 jaar een lage energiefactuur. Sommige leveranciers bieden zelfs garanties op hun installatie tot 30 jaar!

Minder betalen voor elektriciteit

Ook na de invoering van de digitale meter bespaar je wel degelijk op je energiefactuur. Dat is vooral te danken aan de lage kostprijs voor een installatie. Daarnaast krijg je een vergoeding van OCTA+ voor de energie dat je opwekt maar niet zelf verbruikt en op het net injecteert. Heb je nog een terugdraaiende teller, dan is de kost van je energieverbruik op jaarbasis meestal 0 euro, tenzij je installatie te weinig stroom opwekt en je dus van het net moet afnemen om aan je behoeften te voldoen. Dit alles zorgt ervoor dat een gemiddeld gezin haar installatie terugverdient op 5 jaar.

Geen zorgen om het capaciteitstarief

Sinds 1 januari 2023 betaal je in Vlaanderen een capaciteitstarief. Daardoor betaal je niet alleen netkosten voor wat je effectief verbruikt, maar ook voor de pieken die je creëert op het net. Omdat je met zonnepanelen (en nog meer in combinatie met een thuisbatterij) minder afhankelijk bent van het net, vlak je maandpieken af.  En betaal je dus minder.

Krijg geld voor je investering

Ook al snoeit de overheid in haar premies voor zonnepanelen, toch blijft het interessant om zonnepanelen te plaatsen. Want in vergelijking met enkele jaren geleden, betaal je nu slechts een fractie van de kostprijs. Daarnaast geniet je nog van andere premies en financiële voordelen. Zo betaal je tot eind 2023 slechts 6% btw op zonnepanelen, ook voor woningen jonger dan 10 jaar.

  • Voor Vlaanderen: wie voor het einde van het jaar zonnepanelen laat installeren, komt in aanmerking voor een Vlaamse premie tot € 750. In 2024 halveert de premie naar maximum € 325.
  • Voor Wallonië: voor alle installaties die gekeurd worden in 2023 krijg je de garantie dat je tot 2030 geniet van het voordeel van de terugdraaiende teller.

Je woning is meer waard

Door te investeren in zonnepanelen, wordt je woning aantrekkelijker op de huizenmarkt. Ze helpen namelijk de nieuwe EPB- normen te behalen. Ook na de installatie heb je geen zorgen meer. Regelmatig onderhoud en attesten heb je niet nodig. Zonnepanelen zijn ook heel gebruiksvriendelijk, ze vereisen geen onderhoud want de regen spoelt alles weg.

Je draagt actief bij tot een duurzamere maatschappij

Om de energietransitie waar te maken moeten we met z’n allen overschakelen op groene energie. Als consument kan je dat op twee manieren doen: door een groen energiecontract af te sluiten bij OCTA+ of door zonnepanelen te installeren. De laatste optie biedt je zelf opgewekte groene stroom. Daarmee ben je ook onafhankelijker van overheidsbeslissingen en netbeheerders. Uiteindelijk verdien je er geld mee.

Ook rendement met een digitale meter

Begin 2021 vernietigde het Grondwettelijk Hof het principe van de terugdraaiende teller in Vlaanderen. Wie voor 2021 zonnepanelen liet installeren, zou nog 15 jaar profiteren van dit systeem. Er ontstond heisa en de beslissing was een streep door de rekening van een half miljoen gezinnen. Het deed de vraag naar zonnepanelen aanvankelijk ook dalen. Onterecht eigenlijk, want ook met een digitale meter – zeker in combinatie met een thuisbatterij – doe je profijt. En door de hoge energieprijzen is de vraag opnieuw gestegen en de terugverdientijd sterk gedaald. De digitale meter heeft ook voordelen:

  • Je hoeft geen meterstanden meer door te geven, want die leest de netbeheerder op afstand uit.
  • Je weet exact wat je wanneer verbruikt en produceert.
  • Je kan slimme toestellen connecteren.
  • Je krijgt een vergoeding voor elektriciteit dat je injecteert op het net.

Fluvius en CWaPE vervangen in de toekomst alle analoge tellers in Vlaanderen en Wallonië. Via de website van Fluvius kom je via je EAN-nummer te weten wanneer jij aan de beurt bent.

Ook overtuigd geraakt om in je eigen stroombehoeften te voorzien en minder te betalen op je energiefactuur? Vraag hier je gratis en vrijblijvende offerte voor zonnepanelen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter