Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Nieuwe energielabels voor huishoudtoestellen

Gepost op 05/03/2021

2 minuten leestijd

Ga je binnenkort een nieuwe wasmachine of koelkast aanschaffen? Houd er rekening mee dat de energielabels veranderden vanaf 1 maart 2021.

Voor welke toestellen?

Het energielabel geeft aan hoe energie-efficiënt een huishoudtoestel werkt. Maar door de technologische vooruitgang worden huishoudtoestellen almaar performanter en zijn de energielabels niet langer up-to-date.  Daarom besliste de Europese Unie om de labels herin te delen. Vanaf 1 maart zijn er nieuwe labels voor:

  • wasmachines
  • was-droogcombinaties (niet voor droogkasten)
  • vaatwassers
  • koelkasten
  • diepvriezers
  • wijnkoelkasten
  • tv-en computerschermen

Vanaf 1 september 2021 volgen er nieuwe labels voor elektrische lampen. Ook voor de overige apparaten komen er in de toekomst nieuwe energielabels.

Vaarwel A+, A++ en A+++

Door de verbeterde technologie vielen er steeds meer toestellen in de hoogste energieklasse. Hierdoor werden de A+, A++ en A+++ labels  in het leven geroepen. Een groot en vooral misleidend kluwen. Consumenten kregen al snel de indruk dat een apparaat uit de A+ klasse ook nog energiezuinig werkt, terwijl toestellen met dit label net de minst zuinige uit de reeks zijn. Hoog tijd voor een herindeling dus.

De nieuwe labels hebben een score van A tot G

Waarbij A staat voor heel energiezuinig en G voor energieverslindend. Alle A+ tot A+++ toestellen vallen voortaan in klasse B of C. Wil dit zeggen dat ze plots meer verbruiken? Helemaal niet: de criteria zijn gewoon strenger geworden. Aanvankelijk zal je trouwens amper toestellen met een A-label in de winkel vinden. Dit label houdt de EU vrij om de fabrikanten aan te zetten om nog energiezuiniger toestellen te ontwikkelen.

De looks van het nieuwe energielabel

Het energielabel is in heel Europa hetzelfde. De fabrikanten zullen in een overgangsfase zowel het nieuwe als het oude label op het toestel aanbrengen. Je herkent het nieuwe label aan de QR-code in de rechterbovenhoek.

Bron: https://economie.fgov.be/

Zoek de verschillen

Je kan het oude en het nieuwe label moeilijk vergelijken. De technische parameters en de manier waarop er getest wordt verschillen. Bij de wasmachine of de vaatwasser wordt het stroomverbruik bijvoorbeeld berekend per 100 cycli in plaats van per jaar. Bovendien gebeuren de testen nu op basis van het ecoprogramma. Naast de maximum laadcapaciteit, de duur van het ecoprogramma, het waterverbruik per cyclus en het aantal decibels, vind je ook een QR-code op het label. Deze verschaft  toegang tot alle technische informatie over het apparaat. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het werkelijk verbruik van het huishoudtoestel.

Energie besparen met je huishoudtoestellen

Je tien jaar oude apparaat vervangen door eentje met een hoog energielabel, betekent al een fikse energiebesparing. Als je het dan nog eens slim gebruikt, doe je nog meer profijt.

Lees hier onze besparingstips:

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter