Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

30 tips om te besparen op verwarming

Gepost op 07/12/2021

6 minuten leestijd

De ongeziene stijging van de energieprijzen heeft ons energiebewustzijn opnieuw aangewakkerd. Bij vele gezinnen dient het fleece-dekentje in de zetel niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om de thermostaat een graadje lager te kunnen zetten.

En daarmee heb je meteen al één tip meegekregen om je verwarmingskosten te drukken. Nog 29 te gaan. Voor jullie gingen we even de hele woning rond om te kijken welke concrete acties je kan ondernemen om je verwarmingsfactuur op een streng dieet te zetten.

In en rond de woning (en je gewoontes)

 1. Dubbele beglazing is vandaag de norm. Moest je plannen hebben om te renoveren, laat je dan ook informeren over dubbel hoogrendementsglas of driedubbele beglazing. Volgens de Nederlandse consumentensite Milieucentraal.nl bespaar je met dubbel hoogrendementsglas 84 kWh/m² aardgas. Bij driedubbele beglazing loopt de besparing op tot 168 kWh/m². Een gemiddelde woning heeft ongeveer 20 m² raamoppervlakte, waardoor je besparing dus respectievelijk 1.680 kWh en 3.360 kWh kan zijn. Een besparing van 10% tot 20%.
 2. Isolatie is één van de beste, maar tegelijkertijd duurste, ingrepen om op warmte te besparen. Denk niet alleen aan dakisolatie, maar ook aan vloerisolatie en (spouw)muurisolatie. De besparing kan, afhankelijk van welke investering je doet, oplopen tot meerdere tientallen procenten. 
 3. Water verwarmen kost veel energie. Vergeet dat niet als je onder de douche stapt. Waterbesparende kranen, energiezuinige douchekoppen en korte douchebeurten vragen minder energie, dus ook minder aardgas of stookolie. Een Quooker kokendwaterkraan in de keuken is hip, maar verbruikt volgens de fabrikant ook 87,5 kWh per jaar om het water warm te houden. Voeg daarbij nog eens 423 kWh om de jaarlijkse hoeveelheid water voor een gezin van 3 personen te laten koken en je zit aan 511 kWh stroom per jaar. Met de energietarieven vandaag is dat € 70 extra op je stroomfactuur. 
 4. De meeste tijd brengen we door in de woonkamer of de keuken. Verwarm vooral deze ruimtes. Een hele makkelijke besparing: stook niet in de ruimtes waar je toch niet bent. Ook een slaapkamer hoef je niet te verwarmen. Ook de vloerverwarming in de badkamer hoeft niet de ganse dag aan te staan. Een bijverwarming kan een kleine ruimte zelfs op enkele minuten verwarmen.
 5. Isoleer kieren en spleten in ramen en deuren. Maak gebruik van een tochtstrip of tochtkussen om ze beter af te sluiten. Ook kruipluiken voor je huisdieren laten vlotjes de koude binnen. Overweeg om ze af te sluiten in de herfst- en wintermaanden.
 6. Open je ramen minstens 15 minuten per dag, zodat vochtige lucht kan ontsnappen. Kiepstand is niet voldoende. Ook al koelt het snel af tijdens de wintermaanden, het kost je installatie minder energie om koude droge lucht op te warmen. Vergeet de verwarming niet uit te zetten als je je woning ventileert.
 7. Een bijverwarming kan je hoofdverwarming niet vervangen. Gebruik ze waarvoor ze dient en dat is om tijdelijk één ruimte bij te verwarmen of te vervolledigen, bijvoorbeeld de badkamer bij een ontspannend bad.
 8. Vandaag verkiezen we open ruimtes boven aparte kamertjes en dat heeft een impact op je portemonnee. Heb je toch binnendeuren, maak er gebruik van om de warmte te centraliseren op die plekken waar jij vertoeft. Een automatische deursluiter (deurdranger of deurpomp) helpt je daarbij.
 9. Ook al zijn ze misschien niet meer 2021/2022, gordijnen kunnen de warmte binnenhouden en de koude buiten. Woon je in een moderne woning met veel ramen, dan kunnen ze ervoor zorgen dat je minder koude straling van de ramen voelt. Sluit ze als de avond valt en je maakt het meteen ook gezelliger.
 10. Op blote voeten lopen of zeer dunne kleren dragen gaan je aanmoedigen om de verwarming iets hoger te zetten. Kies ’s morgens de juiste kleren, maar het is natuurlijk niet de bedoeling om binnen je sjaal en handschoenen te moeten dragen.
 11. Een warme kop koffie, thee, choco, soep (of glühwein) tussendoor is een warme opkikker. 

  Je verwarmingsinstallatie
 12. Sla het onderhoud van je verwarmingsinstallatie niet over. Voor installaties op stookolie of vaste brandstof (zoals hout en pellets) is een jaarlijks onderhoud verplicht. Voor aardgasinstallaties geldt een tweejaarlijkse verplichting. Een goed onderhouden en perfect afgestelde installatie verbruikt 6% tot 10% minder energie dan een vuile.
 13. Is je installatie ouder dan 15 jaar, dan verbruikt hij onnodig veel energie door oppervlakte-, opwarmings- en afkoelingsverlies. Met een hoogrendementsketel kan je tot 35% op je energiefactuur besparen.
 14. Controleer regelmatig of er voldoende druk op de leiding zit, voor de meeste ketels is dat tussen 1 en 3 bar. Voeg extra water toe wanneer de druk te laag is, want hierdoor wordt energie minder efficiënt gebruikt.
 15. Vergeet ook de warmwaterleidingen niet te isoleren die het warme water naar je radiators brengen. Hierdoor beperk je het verlies, waardoor je – afhankelijk van de omstandigheden – tot € 100 per jaar kan besparen.
 16. Laat slib, kalk en puin uit bestaande cv-systemen verwijderen. Hiervoor zijn er producten op de markt die reinigen en beschermen, zoals bijvoorbeeld Fernox. Een brandstofbesparing van 15% zit er volgens die fabrikant in. Speek erover met je installateur.
 17. Laat een professional het vermogen van je installatie (en de radiators) herberekenen als je renoveert of je oude installatie vervangt. Een installatie met een te laag vermogen moet (voor jou dure) limieten opzoeken.
 18. Overweeg ook nieuwe verwarmingsopties zoals een warmtepomp. In combinatie met zonnepanelen verwarm je heel goedkoop of soms zelfs “gratis”.

  Je thermostaat
 19. De meesten stellen de thermostaat bij aanwezigheid in op 21 graden. Kies je voor een comforttemperatuur van 20 graden, dan bespaar je tussen 5% en 7% (of € 100) per graad. Zelf voel je dit kleine verschil amper. Ook 19 graden wordt vaak als kamertemperatuur ingesteld.
 20. Zet een uurtje voor je gaat slapen je thermostaat op nachtstand, idealiter 15 à 16 graden. Bij vloerverwarming opteer je best voor 17 of 18 graden, anders duur het opwarmen te lang. Dat uurtje verschil bespaart je 20 euro per jaar. Slapen doe je nog altijd het best in een koeler huis. De nachtstand laat je tot 80 euro per jaar besparen.
 21. Wanneer er niemand thuis is, bij korte afwezigheid dus, zet je de thermostaat best op 15 of 16 graden (17 of 18 graden bij vloerverwarming). Hierdoor bespaar je tot 150 euro per jaar.
 22. Bij langdurige afwezigheid, zeker in de winter, maak je best gebruik van de vorstvrij functie. Zo bevriezen je leidingen nooit.
 23. Stel de temperatuur ook niet te laag in, want zo moet je installatie harder werken om bij terugkomst de ruimte weer op een aangename temperatuur te brengen.
 24. Een slimme thermostaat herkent je dag- nachtpatroon en zal de temperatuur in je woning hierop afstemmen. Maar ook met een klassieke (programmeerbare) thermostaat verbruik je minder mazout of aardgas. Zo ontwaak je ’s morgens bij een aangename binnentemperatuur.
 25. Kom je onverwacht toe in een koud huis, dan heeft het geen zin om je thermostaat meteen op 27°C graden in te stellen. Je woning warmt niet sneller op en je riskeert vooral extra verwarmingskosten.
 26. Met thermostaatkranen regel je makkelijk en automatisch de temperatuur per kamer. Per kraan bespaar je zo’n 8 euro per jaar. Ook een slimme thermostaat kan dit voor jou regelen.

  Je radiatoren
 27. Een klassieker maar tegelijkertijd ook makkelijk uit te voeren: ontlucht je radiatoren voor de start van het stookseizoen. Zo haal je opgehoopte lucht uit je radiator en kan warm water door de ganse radiator stromen. Een ontluchtingssleutel vind je terug in de doe-het-zelf zaak. Een eenvoudige besparing van minstens 2% of 10 euro per jaar.
 28. Omdat een radiator niet altijd het meest decoratieve element in je woonkamer is, durft men deze wel eens te verbergen achter bijvoorbeeld een kast of een zetel. Deze houden de warmte tegen, zodat die de woning niet in kan. Door afstand te bewaren, kan de omgeving vlotter opwarmen en verbruik je minder energie.
 29. Gebruik radiatorfolie of plaats een reflectiescherm achter je radiators om te voorkomen dat warmte via de buitenmuren verloren gaat. Bij een niet extra geïsoleerde buitenmuur, bespaar je al snel 100 kWh per vierkante meter folie.

Droog geen was vóór of op een radiator. Een droogrek voor de radiator zorgt ervoor dat de warmte moeilijker verdeeld wordt, waardoor je verwarming harder kreunt. Hetzelfde doet zich voor als je je was erop droogt. Door het drogen verspreidt vochtige lucht door de woning, waardoor het ook weer langer duurt om de gewenste temperatuur te bereiken.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #