Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Naar een schonere stookolie vanaf 1 april 2024

Gepost op 18/08/2023

3 minuten leestijd

De standaard stookolie die we vandaag kennen wordt vanaf 1 april 2024 vervangen door een schonere variant. Jouw installatie hoef je helemaal niet aan te passen.

Laat ons even technisch gaan maar tegelijkertijd verstaanbaar blijven. Vandaag heeft klassieke mazout, de zogenaamde gasolie-verwarming, een zwavelgehalte van 50 ppm of 50 “deeltjes per miljoen”. Dat is de huidige Belgische norm sinds 2016. Dat zwavelgehalte zakt nu naar een zeer laag gehalte, namelijk 10 ppm. Dit betekent dat stookolie na het winterseizoen 2023-2024 bijna geen zwavel meer zal bevatten. Zo komt er bij verbranding nauwelijks nog zwaveldioxide (SO2) vrij, wat het milieu alleen maar ten goede komt.

Ook zal mazout een gans jaar door een cold filter plugging point van -10°C hebben. Dat is de laagste temperatuur waarbij een bepaald volume stookolie nog door een gestandaardiseerd filtratieapparaat passeert in een bepaalde tijd. Anders gezegd, de temperatuur waartegen het product bestand moet zijn, het ganse jaar door.

Stookolie heeft al belangrijke stappen gezet

De aanpassing van het zwavelgehalte past binnen de inspanningen van de sector om de luchtkwaliteit te verbeteren. De laatste 50 jaar is het zwavelgehalte in huisbrandolie sterk gedaald, met een positieve impact op het milieu tot gevolg. We gaan even terug in de tijd:

  • 1970: mazout heeft een zwavelgehalte van 6.500 ppm, 650 keer meer dus dan de nieuwe norm!
  • 1985: het zwavelgehalte daalt naar de helft
  • 1992: 2.000 ppm is de nieuwe norm
  • 2008: van 2.000 ppm naar 1.000 ppm
  • 2016: het zwavelgehalte van gasolie-verwarming ligt op 50 ppm
  • 01/04/2024: het maximale zwavelgehalte verlaagt naar 10 ppm

De continue dalingen tonen aan dat de oliesector, ondanks de perceptie die vaak foutief wordt gecreëerd, inspanningen doet om tegemoet te komen aan de maatschappelijke verwachtingen. Bovendien is het ook bezig met de ontwikkeling van koolstofarme biobrandstoffen. Uit de eerste Europese veldtesten blijken deze heel efficiënt te zijn, zonder dat er aanpassingen moeten gebeuren aan de mazoutinstallatie.

10 ppm de norm na de winter van 2023-2024

Niet toevallig heeft men gekozen voor de datum 1 april 2024, net na het winterseizoen waarin veel huisbrandolie wordt verbruikt. Hierdoor kunnen raffinaderijen en entrepothouders hun voorraden stelselmatig afbouwen om over te stappen op deze nieuwere en schonere variant. Deze is vandaag al beschikbaar als Mazout Extra en heeft de voorbije jaren bewezen dat het een kwalitatieve brandstof is met dezelfde eigenschappen als het standaard product.

Voor jou verandert er weinig

Bijna 8 jaar geleden heeft jouw mazoutinstallatie de verandering van 1.000 ppm naar 50 ppm perfect doorstaan. Volgend jaar is de wijziging minder drastisch, dus verwachten we ook hier geen problemen voor jouw installatie. Je hoeft dus niks te doen. Heb je een condensatieketel, dan zal de fabrikant ervan stookolie met 10 ppm adviseren. Want hoe minder zwavel in de dampen, hoe minder zwavel er via condensatie zal terugvallen in je verwarmingssysteem. Een lager zwavelgehalte betekent minder emissie, minder afzetting in je ketel en een beter rendement.

De continue dalingen tonen aan dat de oliesector, ondanks de perceptie die vaak foutief wordt gecreëerd, inspanningen doet om tegemoet te komen aan de maatschappelijke verwachtingen.
— OCTA+

Is een additief dan nog wel nodig?

Ons additief heeft een unieke samenstelling die verschillende belangrijke rollen vervult. We raden het gebruik ervan sterk aan. De kleine meerprijs verdien je onmiddellijk terug dankzij de verschillende voordelen ervan.

  • Het bevat een additief dat zorgt voor een betere verbranding van in moleculen afgebroken condenswater, waardoor het rendement van je installatie verhoogt.
  • Het bevat een aantal krachtige antioxidanten die je cv-ketel en het mechanisme van je verwarmingssysteem actief beschermen tegen roest, veroudering en slijtage. Zo bespaar je op onderhoud en reparaties.
  • Het bevat antivries waardoor het is bestand tegen temperaturen tot -20°C.
  • Het bevat een geurmaskeerder waardoor de indringende mazoutgeur verdwijnt.
Samengevat

Vanaf 1 april 2024 levert OCTA+ stookolie met een zwavelgehalte van 10 ppm. Deze is voortaan het ganse jaar door bestand tegen temperaturen tot -10°C. Ons additief zorgt voor een hoger rendement en vertraagt slijtage. Het is tegelijkertijd een extra antivries tot -20°C.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter