Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Hoe je verwarmingsketel goed onderhouden

Gepost op 05/01/2018

2 minuten leestijd

Als je verwarmingsketel jaren niet gewerkt heeft of slecht onderhouden is dan heb je een verhoogd risico op pannes. Laat het niet zo ver komen. Wat kan je zelf doen?

Laat het niet tot een panne komen

Preventief nazicht voorkomt pannes en is bovendien wettelijk verplicht. Stookolieketels moeten verplicht elk jaar een onderhoud krijgen (voor gasketels is dit om de 2 jaar). Een goed onderhouden verwarmingsketel gaat niet alleen langer mee maar je verbruikt ook nog eens tot 10% minder en je bespaart op je energiefactuur.

Wat kan ik zelf doen?

Om je ketel in top conditie te houden kan je ook een aantal dingen zelf doen. Stel de temperatuur van de boiler in op 60°C. Controleer regelmatig de waterdruk van de ketel en indien nodig voeg water toe als de druk te laag wordt. Het is aan te raden om aan het begin van de winter de radiatoren te ontluchten, zo verhoog je het rendement.  Hou ook je mazoutpeil in de gaten zodat je zeker niet zonder valt.

Wanneer de verwarmingsketel vervangen?

Als uw verwarmingsketel ouder dan 15 jaar is, is het waarschijnlijk interessant om hem te vervangen. Een nieuwe ketel verbruikt tot 30% minder en verdient zichzelf op enkele jaren terug.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter