Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Wat doen om je stookoliecheque te verkrijgen?

Gepost op 30/09/2022

2 minuten leestijd

Nog tot en met 10 april 2023 kan je je aanvraag indienen voor het verkrijgen van de toelage van 300 euro, de stookoliecheque dus, voor wie zich verwarmt met stookolie.

De cheque van 225 euro, oorspronkelijk 200 euro maar in september 2022 verhoogd naar 300 euro, is toegekend door de federale overheid als één van de maatregelen tegen de hoge energieprijzen. Ze is uitsluitend voor particulieren en moet de koopkracht van gezinnen voor een groot stuk beschermen.

Wie heeft er recht op de stookoliecheque?

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de toekenning van de stookoliecheque:

  • De cheque is uitsluitend voor particuliere gebruikers die tussen 15 november 2021 et 31 maart 2023 stookolie (of propaan in bulk) hebben geleverd gekregen van een leverancier.
  • De toelage kan maar één keer per gezin worden aangevraagd voor de verwarming van de hoofdverblijfplaats.
  • Hebben er recht op: gezinnen in een eengezinswoning én gezinnen die gehuisvest zijn in bijvoorbeeld een flatgebouw of appartementsblok.

Wat moet je doen als OCTA+ klant?

Voor de aanvraag moet er een administratieve procedure worden doorlopen. Online aanvragen zullen sneller worden verwerkt dan die op papier. OCTA+ gaat haar klanten helpen door het aanleveren van de juiste informatie en de benodigde elektronische documenten. In de komende weken zullen al onze klanten hieromtrent een mail ontvangen. Is jouw e-mailadres nog niet bij ons gekend, dan kan je dit achterlaten via dit formulier. Automatisch krijg je nadien dan een e-mail met praktische ondersteuning/informatie én de benodigde documenten bij het vervullen van de formaliteiten. Je hoeft dan gewoon maar de verschillende stappen te doorlopen.

Ook op papier kan je je aanvraag doen. Hou er dan rekening mee dat je de juiste documenten en informatie aangetekend verstuurt en dat het langer zal duren voor je aanvraag is verwerkt. Er zijn twee types van formulieren, afhankelijk van je woning:

  • Formulier A voor een individuele woning (dus geen onderdeel van flatgebouw of appartement)
  • Formulier B voor een woning in mede-eigendom of opbrengsteigendom

Ook hier is het belangrijk dat je een kopie van de factuur van de stookolielevering meestuurt, net als een bewijs van betaling (of bij gespreide betaling een verklaring van OCTA+ waaruit dit blijkt en dat je in staat bent om te betalen).

Antwoorden op jouw vragen

De overheid heeft een oplijsting gemaakt van de meest gestelde vragen en bijhorende antwoorden. Ongetwijfeld staat jouw vraag hier ook tussen. Is er toch iets niet duidelijk, dan kan je het Contact Center van de FOD Economie contacteren op 0800 120 33 (gratis nummer) of via stookoliecheque@economie.fgov.be.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #