Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Stookolieprijzen in de ban van Omikron

Gepost op 08/12/2021

2 minuten leestijd

De pandemie heeft een grote impact (gehad) op de prijzen van olie. Een maand na de uitbraak, in april 2020, daalde de stookolieprijs nog met ruim de helft in vergelijking met enkele maanden ervoor. Sindsdien klimt de mazoutprijs opnieuw naar boven en bereikte die onlangs nog de kaap van 80 cent per liter.

Maar het nieuws over de nieuwe Zuid-Afrikaanse variant Omikron deed de prijs vorige week dalen, veroorzaakt door:

  • Een internationale vraag naar olie die wellicht lager zal zijn dan ingecalculeerd.
  • Het kopen van tijd door het afkondigen van nieuwe reisbeperkingen om de nieuwe variant te vertragen.
  • Een nieuwe onzekerheid over de impact van de nieuwe variant op de economie.

Na een plotse daling vorige week, lijkt de maximumprijs opnieuw een evenwicht gevonden te hebben tussen 70 en 73 cent per liter. De prijs zal wellicht nog beïnvloed worden, want:

  • de koudere wintermaanden zullen de internationale vraag naar olie doen toenemen. Hoe kouder, hoe meer olie we nodig hebben, hoe meer druk op de prijzen.
  • het is wachten op meer informatie over de Omikron-variant, waarvan geweten is dat deze besmettelijker is. Deze informatie zal ongetwijfeld een impact hebben op de economie, dus op de vraag naar olie en de prijs ervan.
  • OPEC+ houdt de prijzen in de gaten en besliste enkele dagen geleden nog om, conform eerder gemaakte afspraken, vast te houden aan een graduele productiestijging. Maar wat zullen ze beslissen in een volgende vergadering? En welke invloed hebben de VS, China en India op de productie?

Het is duidelijk dat de olieprijs bijzonder onstabiel is, wat niet wegneemt dat 1.000 liter mazout vandaag 77 euro goedkoper is dan vorige week. We zien dan ook een stijgende vraag naar stookolie, aangezien de verwachtingen voor de toekomst onzeker zijn.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #